{ "title": "Aşırı Balgam", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/asiri-balgam.gif", "date": "21.01.2024 11:58:05", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Aşırı balgam genellikle bronşektazi hastalığının bir sonucudur. Bu hastalıkta hava yollarında kas ve elastik yollarının bozulmasıyla geri dönüşümsüz olarak genişlemesi ve görevini yerine getiremez hale gelmesidir. Bu durumun çeşitleri nedenleri olabilir. Doğuştan gelen bir bozukluk olabileceği gibi sık yaşanan akciğer enfeksiyonları da bu duruma neden olabilmektedir. Bu hastalığın nedeni ne olursa olsun hastalar bol balgam çıkarmak zorunda olurlar.

Hastada ilk etapta sık geçirilen bronşit ve zatürre atakları olmaktadır. Her zaman antibiyotik kullanmak zorunda kalmaktadır. Hastalık ilerledikçe bu özelliğini yitirmiş hava yolları tam bir enfeksiyon yuvası haline gelmektedir. Buralara yerleşen mikroplar hiçbir zaman tam olarak yok olmadığından sürekli hastalığa neden olmaktadırlar. Buda beraberinde aşırı öksürük ve sık sık balgam çıkarmayı getirmektedir. Bu balgam bir fincan hatta bir su bardağı boyutlarına kadar ulaşabilmektedir. Bunların bir çoğuda çok kötü kokulu olmaktadır. Bu neden hastaları ve çevresindekileri çok rahatsız edebilmektedir. Bununla birlikte sürekli hastalığa neden olan bu durum akciğerin sağlam bölgelerinde deformasyona neden olup vücudun diğer sağlam yerlerine de zarar verebilmektedir. Devamlı öksürme, bol balgam çıkarmadan dolayı boğazda meydana gelen tahrişten dolayı bazı hastalarda balgamda kan partikülleri de görülebilmektedir. Bu hastalar sık enfeksiyon geçirdiklerinden bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişimleri yaşıtlarının gerisinde kalabilmektedir.

Toplum içinde sürekli öksürüp hırıl hırıl sesler çıkaran ve bol miktarda balgam çıkaran biri bu durumdan rahatsız olur ve topluluğa çıkmak istemez. Bunun için bu hastalığın erkenden teşhisi ve bir an çözülmesi son derece önemlidir. Bronşektazi akciğerde lokal bir yerde veya lokal birçok yerde veya yaygın olarak bulunabilmektedir. Birçok yerde yaygın olarak bulunan durumlarda daha çok ilaç tedavisine yönelinmektedir. Diğer durumlarda cerrahi müdahale şansı vardır.

Akciğerde bir yerde lokalize veya birçok yerde ama yine lokalize olan durumlarda cerrahi başarı şansı yüksektir. Bunun tespiti için bronkoskopi ve yüksek rezolüsyonlu akciğer tomogrofisi yapılmaktadır. Bronkoskopi ile hava yollarındaki durum saptanarak bronşektaziye neden olan hastalık bulunabilmektedir. Ayrıca bronkoskopi ile bozulmuş bölgedeki sıvı emilerek hasta rahatlatılabilmektedir. Tomogrofi ile bronşektazi lokal mı yoksa yaygın mı saptanmaktadır.

Bronşektazi ameliyatında hasta kuru döneminde olması istenir. Bunun için de gerekli antibiyotik tedavisi uygulanır. Bronşektazi ameliyatında önemli olan deforme olan alanların tamamen çıkarılmasıdır. Böylece hasta bir daha balgam çıkarmayacak ve toplum içine rahatça dönebilecektir. Ameliyat sonrası egzersiz ve ilaç tedavisi ile bol balgam çıkarma sorunu sona erecek hasta şikâyetlerinden kurtulmuş olacaktır.
" } ] }