{ "title": "Balgam Çeşitleri ve Sebepleri", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/balgam-cesitleri-ve-sebepleri.jpg", "date": "19.01.2024 05:10:37", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "Balgam çeşitleri ve sebepleri sağlık sorununa bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir. Hastalığınıza göre balgamın rengi ve koyuluğu gibi özelliklerinin değişiklik gösterdiğini görebilirsiniz. Hatta pek çok hastalığın teşhisi sırasında balgamın nasıl bir yapıya sahip olduğunun da belirleyici unsurlar arasında yer aldığını görebilmek mümkündür. Bu bakımdan balgam şikâyeti yaşayan kişilerin yaşadıkları bu sıkıntıları daha iyi gözlemliyor olması sorunun daha çabuk tespit edilmesi ve çözüme daha hızlı bir şekilde kavuşulması anlamına geliyor.

Balgam Çeşitleri ve Sebepleri Nelerdir?

Sümüksü: Pelte gibi, berrak ve üst kısmı da deterjanlı sularda gördüğünüz gibi köpüklüdür. Had ve müzmin bronşit dediğimiz hava borularının ve akciğerlerin tahriş ve iltihap olması gibi durumlarda cerahatlenme olmaması durumunda bu tip bir balgamın görülmesi söz konusu olabilmektedir.

Sümüksü (Cerahatli): Yine aynı şekilde pelte gibi olsa da berrak değil bulanık ve üst kısmı köpüklü bir balgam bulunur. Tek fark ise bu sefer balgamda cerahat bulunmasıdır. Bu tür balgam en sık görülen balgam türü olarak karşımıza çıkar. Balgamın bu şekilde cerahatli olması bronşitin mikrop kaptığı ve tedavi edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Cerahatli: Genel olarak baktığınızda balgamın neredeyse tamamının cerahatten ibaret olduğunu görebilirsiniz. Bu tür balgamların mikrobun cinsine göre sarı ya da yeşil renkte olduğu görülürken had ya da müzmin bronşit, bronş genişlemesi, zatürre ve verem gibi hastalıklar sebebi ile meydana geldiği biliniyor.

Çok yapışkan: Bazen ufak pulları bulunan bir balgam türüdür. Bu durumda ufak bronşların içindeki tıkaç gibi bir madde olduğu görülürken bu şekilde bir balgam yaşayan kişilerde göğüste dolgunluk da görülür. Astım rahatsızlığı olan kişilerde de bu tip balgamların olduğunu görebilirsiniz. Zatürre durumunda ise koyu olduğu gözlemlenen yapışkan balgamların kimi zaman pas renginde kimi zamanda kanlı olduğunu da görebiliyoruz. Bronşit safhasına geçildiği zaman ise balgamda yapışkanlığın yanı sıra köpüklenme de görülür.

Kanlı: Bronşit, boğmaca öksürüğü ya da herhangi bir sebeple ortaya çıkmış olan şiddetli öksürüklerde kanlı balgam atıldığını görebilmek mümkün olduğu gibi verem ve akciğer kanseri gibi durumlarda da bu tür durumlar ortaya çıkabiliyor. Ancak bu şekilde gelen kanın sadece ciğerlerden geldiğini düşünmek yanlıştır. Boğazınızın tahriş olmasına bağlı olarak da böyle bir durum ortaya çıkabilmektedir.
" } ] }