{ "title": "Balgam İçin Faydalı Veya Zararlı Tedaviler", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/balgam-icin-faydali-veya-zararli-tedaviler(1).jpg", "date": "21.01.2024 03:05:59", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
Balgam İçin Faydalı veya Zararlı Tedaviler, Balgam akciğerlere yer yapan, genellikle bir hastalık nedeniyle öksürükle dışarıya atılan, fizyolojik olarak tükürük ve patolojik olarak sümüksü kıvamlı bir maddedir. Normal kıvamda olan sümüksü balgam olgunlaşmamış kan gibi, soğuk ve akıcıdır. Alt ya da üst solunum yolları tarafından salgılanır ve ağızdan dışarıya atılır. Balgam çıkarmak iyidir. Çıkarılmadığı takdirde tıkanıklıklara sebep olabilir. Solunum yollarında olan iltihaplar ve tahrişler sonucunda farklı özelliklere sahip değişik balgamlar ortaya çıkmaktadır.

Balgama ne iyi gelir? Soğuk ile ortaya çıkan üst solunum yolunu olumsuz etkileyen öksürük balgam gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkar. Bu tür belirtileri minimuma indirmek için bazı bitkiler kullanılmaktadır. Sıcak olarak içilen bazı bitki çayları boğazları yumuşatır, mide kaslarını zorlayan öksürüğün şiddetini azaltabilir. Bazı bitki çayları enfeksiyona bağlı balgamın vücuttan daha kolay atılmasına yardımcı olur.

Balgam sökmeye iyi gelen bitki çayları: Nane çayı, Anason çayı, Rezene çayı, Okaliptüs çayı, Meyan kökü çayı, Kekik çayı, Melekotu kökü çayı sadece bazılarıdır. Bitkilerle hazırlanan çaylar ciğerlerin temizlenmesinde etkili rol oynamaktadır. Bazı bitkilerin balgam söktürücü özelliği olmasından dolayı vücutta oluşan hastalığın daha çabuk iyileşmesini sağlayabilir. Mikrobiyal özelliği olan bitkiler balgama neden olan hastalıklar ile mücadelede vücuda dışarıdan destek sağlamaktadır.

Balgam söktürücü ilaç: Gerek medikal gerek bitkisel yollarla boğazda biriken balgamı atmak ve balgamın birikmesine neden olan farklı semptomlar varsa bunları yok etmek için kullanılan ilaçlara verilen genel bir isimdir. Tıbbi olarak genellikle şurup formatında olan bu ilaçlar, bitkisel açıdan da çay ağırlıklıdır. Balgam tek başına bir hastalık sayılmaz ancak yoğunluğu ve de rengi sürekli değişiyorsa bu önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.

Grimsi tonlarında balgam bir hastalığın belirtisi olmasa da tehlikeli durumların oluşabileceğinin belirtisidir, çünkü üst solunum yollarına dolan kirli hava, toz, kömür gibi maddeler çok fazla demektir. Bu tarz durumlarla karşılaşıldığında balgam söktürücü ilaçlar dışında tekrar aynı sorunla karşılaşmamak için bu duruma sebep olan etkenin de ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin; sigara, alkol içiliyorsa bunun bırakılması gerekmektedir. Bulunulan ortamlar nemli, kokulu, rahatsızlık verecek derece tıkanmaya sebep olunuyorsa öyle ortamlardan uzaklaşılması gerekmektedir. Aksi takdirde solunum yolları hastalıklarına yakalanma riski artacaktır. Astım hastalığının tipik belirtilerinden biri ise şeffaf renkli balgamdır.

Eğer kırmızımsı veya kırmızıya dönük bir balgam görülüyorsa özellikle akciğer ile ilgili hastalıkların belirtisi olabilir. Tam bir tedavi ve teşhis için her zaman Uzman doktorlarımızdan yardım almakta fayda vardır. Balgam problemi durumlarında genellikle ambroksol ve nasetil - sistein içeren ilaçlar, şurup şeklinde hastaya önerilir. Eğer ki daha önemli bir hastalık söz konusu değil ise bu ilaçlar yeterli olacaktır. Balgam hastalığı farklı bir rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa öncelikle problemi yaratan bu hastalığın giderilmesi yönünde tedavi uygulanması daha doğrudur. Tıbbi uygulamalara ek veya alternatif olarak yararlanılabilecek diğer içerikler de bitkilerdir. Balgam söktürücü ve iyileştirici olarak bilinen bitkisel içerikler; taze zencefil veya toz zencefil, ıhlamur, ısırgan otudur. Kaynatılarak suyu çay şeklinde günde birkaç bardak olmak üzere düzenli bir şekilde tüketildiğinde balgamın atılmasına da yardımcı olurlar.

Balgam için faydalı ve zararlı tedaviler: Sakız çiğnemek mideyi kuvvetlendirir, balgamı eritir. Limon şurubu sağlığı korur, safrayı söktürür, balgam yaptırmaz. Bal yaşlı kişilere ve balgam çıkaranlara karşı çok faydalıdır. Meyankökü şurubu, kusmaya yardımcı, balgama ve öksürüğe karşı faydalıdır. Hardal balgamı keser. Taze zencefil veya toz zencefil katı balgamı yumuşatır. Çekirdekli kuru üzüm balgamı giderir. Ebu Cehil karpuzu zehirlidir, etli kısmı fıstık içi ile yenilir. Tohumundan ve kabuğundan sakınılmalıdır, balgamı şiddetle söktürür. Helva balgam çıkaran kişiler için pek çok faydalıdır. Şeker karnı yumuşatır, balgamı söktürür. Çörek otu balgamı keser. Sinameki kalbi kuvvetlendirir, vücuttaki kötü safrayı ve balgamı dışarı atar. Misvak kullanmak balgamı yok eder. Sorgun söğüdü tohumunun, yoğun balgamı söktürür. Kaymak balgamı yumuşatır.

" } ] }