{ "title": "Balgam Kurutucu", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/balgam-kurutucu.gif", "date": "20.01.2024 16:38:07", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Balgam kurutucu, Soğuk havalar ile etkisini daha fazla gösteren üst solunum yolu hastalıklarının belirtisi olan balgam bazı kurutucu reçeteler ile hafifletilebilir. Bazı hastalıkların belirtisi olan balgam bazı bitki çayları ile kurutulabilir. Sıcak olarak tüketilen bitki çayları boğazları yumuşatarak hem öksürüğü hem de balgamı hafifletir. Ayrıca oluşan enfeksiyon balgam ile vücuttan atılır. Kekik, nane ve okaliptüs gibi çayların buharını solumakta balgamı kurutmak için etkili olur. Bu uygulama ciğerleri açarak nefes alıp vermeyi kolaylaştırır.

Balgam Kurutucu Çaylar

Nane Çayı: Nane çayı mide bulantısı için etkili olduğu gibi öksürük ve balgam tedavisinde de etkili bir bitki çayıdır. Nane çayı boğazların yumuşamasını, öksürüğün hafiflemesini sağlar. Nane çayını solumak ise ciğerlerin açılmasına yardımcı olur.

Kekik Çayı: Kekik çayı yüzyıllardır soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çok etkili bir balgam kurutucudur. Öksürüğün yol açtığı kasılmaları hafifleterek boğazların yumuşamasını sağlar.

Anason Çayı: Anason şişliği almak ve gaz ağrıları için başvurulan bir bitki çayıdır. Öksürüğün hafiflemesini ve boğazda toplanan balgamın kurumasına yardımcı olur. Anason çayının buharını solumak ciğerleri açarak balgamın öksürük ile dışarı atılmasını sağlar.

Okaliptüs Çayı: Bilindik en etkili balgam kurutucu reçetelerden biridir. Boğazın yumuşamasını sağlayarak boğazda yoğunlaşan balgamın kurumasını sağlar. Çayın buharı solunduğunda ciğerler açılır.

Meyan Kökü Çayı: Meyan kökü çayının balgam kurutucu ve iltihap engelleyici etkisi vardır. Bronşit, astım ve üst solunum yolu ile alakalı gelişen hastalıkların tedavilerinde alternatif olarak kullanılabilir.

Rezene Çayı: Rezene çayının boğazları yumuşatıcı ve bronşit nedeni ile oluşan öksürüğü hafifletici etkisi vardır. Aynı zamanda etkili bir balgam kurutucudur.

Melekotu Kökü Çayı: Melekotu kökü çayı ateş, burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı faydalıdır. Uyarıcı etkisi ile balgamın atılma sürecini kısaltır.

Balgam Kurutucu Bitkisel Tarifler

Malzemeleri

Tarif-1
Hazırlanışı: Ihlamur çayı balgam kurutucu etkisi ile her gün mutlaka düzenli bir şekilde içilmelidir. Balgamın kurumasını sağlayarak rahatlık verecek bir bitki çayıdır.

Tarif-2
Hazırlanışı: Siyah turp yıkandıktan sonra orta kısmı dolma oyar gibi oyulur. Açılan kısma 1 çorba kaşığı bal dökülür. Turp alt kısmından delinerek bir kâseye alınır. Bir gece boyunca bekletilir. Delik kısımdan bal kâsenin içine akacaktır. Ertesi gün turptan akan sıvı aç karnına 1-2 yemek kaşığı yutulur. Balgam çok yoğun ise haftada 2-3 defa uygulanabilir.

Tarif-3
Hazırlanışı: 1 su bardağı suyun içine 1 çorba kaşığı çörek otu atılarak bir taşım kaynatılır. Karışım her gün 1 su bardağı olacak şekilde içildiğinde balgam kurutucu etkisinden yararlanılabilir.

Tarif-4
Hazırlanışı: Antep fıstığı iyice dövülerek 1 yemek kaşığı bala eklenir. Karışım macun kıvamı alana kadar karıştırılır. Elde edilen karışım her gün aç karnına tüketilir.
" } ] }