{ "title": "Balgam Renkleri", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/balgam-renkleri.gif", "date": "20.01.2024 03:30:32", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Balgam renkleri, balgam farklı renklerde olabilir. Öksürük sırasında ağızdan gelen akciğerden kaynaklanan salgılar balgam olarak tanımlanır. Bunun dışında gelen tükürük, boğazdan gelen salgılar, geniz akıntısı, geğirmeyle oluşan sıvılar balgam olarak değerlendirilmez. Balgamın rengi bazı hastalıkların teşhis edilmesinde önemli bir ipucu olabilir. Bu nedenle balgam rengi konusunda doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Balgam renkleri hangi hastalıklara bir belirti olabilir?

Yeşil balgam: Vücutta solunum sisteminin bakterilerle iltihaplanması nedeniyle oluşan balgam yeşil renkte olabilir. Bu yeşil rengin sebebi bakterilerde olan verdoperoksidaz pigmenti nedeniyle olabilir. Özellikle akciğer apsesi, kronik bronşit, bronşektazi, zatürre gibi akciğer hastalıklarında kişilerde yeşil balgama rastlanır. Astım hastalarında da yeşil balgam görülebilir. Bu enfeksiyondan ziyade, balgamın içinde bulunan eozinofil denilen hücrelerden kaynaklanır. Bu hastalara antibiyotik tedavisinin uygulanması doğru olmaz.

Sarı balgam: Solunum yollarında bakteriler nedeniyle oluşan iltihaplarda balgam sarı renkli olabilir. Tüberküloz, kronik bronşit, zatürre gibi hastalıklarda sarı renkli balgam çıkarılabilir.

Kahverengi balgam: bu mantarların sebep olduğu iltihaplı durumlarda ya da karaciğerde olan amip kesesinin akciğere doğru açılmasında görülen balgam rengidir. Balgamın içindeki kanın zaman içinde kahverengine dönmesinden kaynaklanır.

Kırmızı balgam: Balgamın içine taze kanın karışmasında parlak kırmızı, eski bir kanın karışması halinde koyu kırmızı kahverengine çalan bir renk oluşur. Özellikle akciğer kanseri, tüberküloz, bronşektazi, akciğer embolisi gibi kanama etkisi olan hastalıklar kırmızı balgama neden olabilir.

Gri balgam: bu daha çok hava kirliliğine maruz kalındığında ya da sigara tiryakilerinde görülen bir balgam rengidir.

Siyah balgam: bu renkteki balgam uzun süre kömür madeninde çalışanlar gibi kömürle bir arada olan kişilerde görünen bir durumdur. Balgamın siyah renkte olmasına balgamdaki karbon tanecikleri neden olur.

Yeşilimsi sarı balgam: bu renk balgam safra yollarının akciğere doğru açıldığı durumlarda oluşabilir. Bu safrayla karışık balgam anlamına gelen bilifitizis olarak tanımlanır.

Pembe balgam: bu şekilde pembe renkli bol miktarda köpüklü balgam gelmesi sol kalp yetersizliği nedeniyle gelişen akciğer ödeminin karakteristik belirtisi olarak kabul edilir. Hastada bunun dışında kuru öksürük, nefes darlığı ve sık soluma gibi belirtiler de görülür.

Paslı balgam: Sarı renkli olan iltihaplı balgamın içine kanın homojen şekilde dağılması halinde, balgam pas rengine döner. Bu renkte olan balgam pnömokok denilen mikropların sebep olduğu zatürre hastalığının önemli bir belirtisidir.

Vişne çürüğü renginde balgam: Zatürreye neden olan klebsiella adlı bakteriler balgamın vişne çürüğü renginde, kıvamlı ve şeffaf olmasına sebep olur. Özellikle alkol bağımlılarında, ağır hastalarda, yaşlılarda görülen bu tür zatürre ölüm riskini arttırır.

Şeffaf balgam: Astım hastalığın tipik balgam rengi böyle olur. Hastalar yapışkan tarzda olan balgamı çıkarmakta zorlanır. Balgamı az bile çıkarsalar kendilerini daha rahat hissederler. Bu tür balgam bazen inci tanesi ya da iplikçik gibi görünebilir. Ayrıca atipik zatürre hastalarında da bu renkte olan balgama rastlanabilir.

Su gibi balgam: Enfeksiyondan kaynaklanmayan, akciğer ödemi, bronkoalveoler karsinom hastalarında su gibi olan bazen köpüklü olabilen balgam görülebilir.
" } ] }