{ "title": "Balgam Tedavisi", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/balgam-tedavisi(1).jpg", "date": "20.01.2024 03:56:00", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Balgam tedavisi, balgam normalde tek başına bir hastalık olarak görülmez. Balgam altta yatan bir başka hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Balgamın tedavi edilmesi için, öncelikle bunun enfekte olup olmamasıyla alakalıdır. Bu yüzden balgamın sebebinin belirlenmesi gerekir. Buna yönelik hastaya bir tedavi uygulanmalıdır. Balgam tedavisinde doğadan şifalı bitkilerden de yararlanılabilir. Balgamın rengine yönelik tedavilerde tercih edilebilir. Çıkardığı balgam yeşil, sarı gibi renklerde olursa, hastalara ekspektoran denen balgam söktürücü tedavi uygulanabilir. Balgamın köpüklü ve beyaz olması halinde ve balgam rahat çıkarılıyorsa, bu durumda hastaya her gün bol su içmesi tavsiye edilir. Grip hastalığına bağlı balgam çıkarılması halinde bol su içilmeli ve ıhlamur gibi bitkisel çaylar alınmalıdır. Bu önlemler balgamın çıkarılması için etkili olacaktır. Sıvı içecekler balgam sökmekte etkili olur. Ancak balgamda kan bulunuyorsa, bu durumda hastalara bazı tetkikler yapılması gerekir. Uygulanacak tedavi buna göre yönlendirilir. Bunun sebebi kronik bronşit hastalığı olursa, hastada buna bağlı olarak nefes darlığı etkisi gösterir. Bunun tedavi edilmesi için hastaya antibiyotik tedavisi uygulanarak, balgam söktürücü ilaçlar verilir. Balgamın tedavisinde en önemli gösterge balgamın rengidir.

Balgam sökücü şifalı bitkiler

Doğa diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi balgam sökmek içinde şifalı bitkileri içerir. Özellikle tere balgam sökücü özelliğiyle bilinir. Bunun yararlı etkisinden faydalanmak için sabahları yarım demet, akşamları yarım denet terenin üzerine limon sıkarak tüketebilirsiniz. Bu şekilde daha fazla balgam çıkardığınızı ve idrar yollarında yanma olduğunu görebilirsiniz. Bu terenin aynı zamanda idrar yollarını temizleme etkisinden kaynaklanır.

Bitkilerin içinde zencefil, meyan kökü, ısırgan otu ve ıhlamur gibi bitkilerde balgam sökücü etkiye sahiptir. Her gün 1 yemek kaşığı ısırgan otu tohumunun üzüm suyuyla karıştırılarak içilmesi, balgam çıkarmayı kolay hale getirir.

Balgam ne zaman tehlikeli olur?

Kişinin balgam çıkarması varsa, fakat bunun miktarı her geçen gün artıyorsa, rengi değişiyorsa, bunlara eşlik eden nefes darlığı, gece terlemesi, halsizlik gibi etkiler bulunuyorsa, balgam sorunu tehlikeli bir aşamaya gelmiştir. Balgam çıkarmakta zorlanma durumunda, miktarının artması durumunda balgamla birlikte enfeksiyonun geliştiği düşünülmelidir. Balgamda kan görülmesi halinde, bunun mutlaka bir Uzman tarafından takibe alınmasında ve gereken tetkiklerin yapılmasında fayda vardır.
" } ] }