{ "title": "Balgam Yutmak", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/Balgam-Yutmak-51.jpg", "date": "20.01.2024 06:16:40", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Balgam Yutmak: Kuvvetli bir öksürük ile gelen ve bazen zorda kalındığında (Yanında mendil veya peçete bulunmadığı ya da balgam atacak uygun mekân olmadığında) bazen de kişinin isteğiyle balgam yutulur. Peki isteyerek ve istemeden balgam yutmak'ın sağlığa herhangi bir zararı var mıdır? Uzmanlar tarafından balgam yutmanın bilinen hiçbir zararının olmadığı söylenmektedir.

Balgamın Oluşumu

Balgam akciğerlere trake borusu ile devamında salgılanan bir salgı türüdür. Mukus olarak da bilinmektedir. Trake borusuna kaçmış olan havadaki toz gibi maddeleri kendini yapıştırmak ve dışarıya atmak için oluşur. Trakede iki değişik hücre vardır. Bunlardan birisi goblet hücresinde balgam oluşur. Goblet hücresinin yanında bulunan ve silia adı verilen tüycüklerin bulunduğu hücreler, tek yönde hareket ederek salgıyı dışarı atar. Genel olarak yapısı sudan meydana gelir ve saydam renktedir. Bazı durumlarda ise balgam iltihaplı bir duruma dönüşür. Bronşial astım, bronşit benzeri kapsayan bu durumları yoğunluğu artıp, renginin de koyulaştığı görülür. Mukusun yoğunlaştığı durumlarda, silialar bunu dışarıya atmakta zayıf kalır. Balgamı çıkarmak için sorun oluştuğu zaman, öksürük meydana gelip, balgamın dışarıya atılması için çalışılır. Böyle bir durumda alınacak olan ilaçlar ile balgamın fazlalığı azaltılmaya çalışılır. Çok fazla içilecek suda balgamın yoğunluğunu azaltır.

Balgam Yoğunluğunu Azaltan İlaçların Özellikleri Nelerdir?

Balgam ilaçları suya atılıp köpürtülmesi ile içilir. Bazı balgam ilaçları ise toz olarak bulunur. Bunlar da yine suda çözülerek içilir. İlaçların en önemli özellikleri mukolitik olmasıdır. Yani balgamın koyuluğunu azaltıp, akışkanlığını sağlamaya yarar. Diğer özellikleri ise ekspektoran olmasıdır. Bu özellikte siliaların etkinliğini arttırır. Bir başka özellikleri antioksidan yapıda olmasıdır. Bu özellik ile vücuda giren zararlı maddeleri yakalayıp, etkisiz hale getirir. Balgam ilaçlarının son özelliği ise etken madde olan asetil sistein sayesinde vücuda girdiğinde gluatyona dönüşmesi ve bu sayede ilaçlar, vücudu koruyucu bir etkiye sahip olurlar. Bu özelliğe sitoprotekfit denilmektedir.

Balgam Yutmanın Zararları Nelerdir?

Aslında balgam yutmanın bir zararı olmadığı söylenir. Ancak uzmanlar yine de mecbur kalınmadığı takdirde balgamın yutulmasını önermiyor. Çünkü yutulan balgam bir süre sonra tekrar oluşuyor. Balgam yutulduğu zaman akciğerlere gider, orada yerleşir ve akciğerlerin kendini temizleme ihtiyacı duyması nedeniyle de tekrar boğaza gelir. Balgam yutmanın bilinen herhangi bir rahatsızlığı bulunmuyor. Bazen kapalı bir mekânda ya halka açık olan bir yerde boğazda biriken balgam bize sıkıntı çıkarabilir. O anda yanımızda bir da peçete veya mendil olmaması sebebiyle balgamı çıkaramayabilir ve yutmak zorunda kalabiliriz. Böyle bir durumda mecburen yutmak zorunda kalınan balgamın hiçbir zararı olmaz.
" } ] }