{ "title": "Balgam", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/balgam(1).jpg", "date": "20.01.2024 14:23:25", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Balgam, solunum organları tarafından salgılanan, ağız yolu ile dışarı atılan, yapışkan kıvamlı bir madde olarak tanımlanabilir. Balgam tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmez. Bir hastalığın belirtisi ya da habercisi olarak oluşum gösterebilir. Solunum yollarında balgam bulunması normal olarak kabul edilmektedir. Ancak balgam rahatsız edecek boyutlara ulaşmışsa, rengi farklı ise bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmış olabilir.

Balgamın miktarı ve rengi hangi hastalığın belirtisi olduğunu tespit etmek için önemli bir ayrıntıdır. Balgam eğer kanlı ise akciğer ile alakalı bir hastalığın belirtisi, sarı renkte ise zatürre, bronşit ya da tüberküloz belirtisi, rengi siyah ise sigara, kömür tozu ya da hava kirliliği belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Balgam eğer şeffaf bir yapıya sahipse astım rahatsızlığının bilindik özelliğidir. Astım nedeni ile oluşan balgamın kıvamı daha yapışkandır ve hasta balgamı atabilmek için güçlük yaşayabilir.

Balgam Çeşitleri Nelerdir?

Balgam farklı şekillerde oluşum gösterebilir. Her hastalık için oluşabilecek balgam farklı özellikler taşır. Balgam çeşitleri;

Cerahatli Balgam: Genellikle balgam yalnızca cerahatten oluşur. Balgama yol açan mikrobun çeşidine göre sarı ya da yeşil bir renkte görünebilir. Bronş genişlemesi, bronşit, zatürre ve verem hastalıklarında görülebilir.

Kanlı Balgam: Kanlı balgam daha çok boğmaca, şiddetli öksürük ya da verem gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Siyah-Gri Balgam: Hava kirliliği ve sis nedeni ile ortaya çıkan bir balgam türüdür.

Yalancı Balgam: Yalancı balgam akciğer ve bronşlardan dolayı oluşan öksürük nedeni ile ortaya çıkan bir balgam türüdür.

Balgam Ne İşe Yarar?
Balgam Tedavisi Nasıl Yapılır?

Balgam tedavisi için ilk olarak Uzman bir doktora başvurularak balgamın neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Balgamın eğer yeşil, koyu ya da sarısı ise balgam söktürücü antibiyotik ilaçlar uygun görülebilir. Eğer balgam köpüklü ve beyaz bir renkte görülüyorsa ve balgam atmakta güçlük yaşanıyorsa balgamı atabilmek için bol su içilmesi tavsiye edilebilir. Balgam geçirilmiş bir soğuk algınlığı ya da grip nedeni ile ortaya çıkmışsa bol su ve bazı bitki çaylarından yardım alınabilir.

Balgam kanlı olarak görülüyorsa uygulanacak tedavi gerekli tetkiklerden sonra başlatılır. Tetkikler doğrultusunda balgam bronşit nedeni ile oluşum göstermişse antibiyotik ve balgam söktürücü ilaçlar reçete edilir. Burada teşhisi için balgamın rengi çok önemlidir.

Balgam Atmak İçin Uygulanabilecek Kür Tarifleri

Tarif-1

Malzemeleri
Hazırlanışı: Tüm malzeme uygun miktarda suyun içine alınarak kaynatılır. Kaynayan karışım 10 dakika kadar dinlendikten sonra içilmeye başlanır. Bu karışım balgam söktürmek ve boğaz tahrişi için faydalı olur.

Tarif-2

Malzemeleri
Hazırlanışı: Su bardağı kaynar suyun içine yarım tatlı kaşığı meyan kökü tozu atılır. Bardağın ağzı temiz bir tülbent ile kapatılarak 10 dakika dinlendirilir. Dinlenme süresi tamamlandıktan sonra balgam söktürücü kür içmek için hazır olacaktır.
" } ] }