{ "title": "Balgamı Ne Söker", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/balgami-ne-soker.jpg", "date": "21.01.2024 13:34:16", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Balgamı ne Söker, Birçok tıbbi bitkiler ile ilgili hangi hastalıklar için kullanıldıkları ve içerdikleri aktif maddeler hakkında insanları iyileştirmek ve yardım etmek her yıl yeniden çiçekleniyor. Tüm hastalık belirtilerinin insan yaşantısında göründüğünden çok daha derin bir anlamı vardır. Burada şifalı bitkilerle evde yapılan ve tedaviye karşılık veren balgamı ne söker, konusu üzerine reçeteleri sunacağız. Balgam ile ilgili rahatsızlıklar günlük hayatta sık görülen durumlardır. Balgamın bulunduğu alan akciğerlerdir. Genelde yapısı sudan oluşur ve saydam renklidir. Balgam genel olarak bakteri kolonilerinden, toz taneciklerinden ve akyuvarlardan oluşmaktadır. İnsanların soluk borusunda bulunan iç yüzeyi silli hücrelerle kaplıdır. Bu silli hücreler akciğerlere solunum yolu ile giren toz, kir ve bunun gibi nesneleri vücuttan atmayı sağlar. Bu yüzden balgam, çıkarılmadığı zaman içeride tıkanıklıklara yol açabilir. Çünkü balgam çıkarıldığı zaman, vücudun temizlenmesi için son derece yararlıdır.

Ayrıca balgam, herhangi bir boğaz enfeksiyonu durumunda, soğuk algınlığında ve akciğer rahatsızlıklarında iltihaplı bir hal alır ve zamanla yoğunlaşır. Çünkü solunum yollarına giren toz, kirli hava ve kömür gibi zararlı maddelerin çok olduğunu gösterir. Böyle bir durumda bazı bitkilerin balgam söktürücü özelliği ile hastalığın daha kısa sürede atlatılmasına yardımcı olur. Genelde sıcak bitki çayları, boğazı ve ciğerleri yumuşatır. Bu sayede mide kaslarını zorlayan öksürüğü hafifletir. Ayrıca bitkisel çaylar, balgamla birlikte oluşan enfeksiyonu da vücuttan daha hızlı bir şekilde atılmasını sağlar. Sonucunda bitkisel çaylar, ciğerlerin temizlenmesine farklı şekillerde yardımcı oluyor. Kaynatılarak içilen balgam söktürücü özelliği olan bu bitkiler, kekik çayı, okaliptüs çayı, meyan kökü çayı, ısırgan otu ve ıhlamur oldukça iyi gelen bitkiler arasındadır. Bu bitkilerin dışında üzüm suyu ve pekmez gibi besinlerinde balgamın atılmasına yardımcı olduğu şeklinde çeşitli kaynaklarda yer almaktadır.

Balgamı ne Söker?

Kekik Çayı: Eski çağlardan bu yana özellikle soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılan kekik çayı, çok iyi bir balgam söktürücüdür. Ayrıca öksürmenin sebep olduğu kasılmaları azaltan etkiye sahiptir. Kekik çayı uygulandıktan kısa bir süre sonra boğazı yumuşatır, mideyi rahatlatır ve ağrıları hafifletir. Böylece vücudu terlemeye yönelik etki ederek, bu hastalığın daha kolay bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Kekik çayı, bal ile tatlandırılır.

Okaliptüs Çayı: En etkili balgam söktürücü bitkilerden biridir. Okaliptüs çayı, boğazı yumuşatır ve öksürüğü hafifletir. Bu durumda boğazda biriken balgamın atılmasına yardımcı olur. Ayrıca yarım tencere kaynar suya 4-5 tane okaliptüs yaprağı atılır. Buharı solunarak, ciğer ve solunum yolları açılır.

Meyan Kökü Çayı: İltihap önleyici ve balgam söktürücü özelliğinden dolayı bronşit ve solunum sistemi ile ilgili hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu çayı üç bardak suyun içerisine üç tatlı kaşığı meyan kökü karıştırılır ve yirmi dakika kaynatılır. Günde 3 fincan tüketilebilir.

Isırgan Otu Çayı: Çok iyi bir balgam söktürücüdür. Fakat ısırgan otunun yoğun etkisi nedeniyle hamilelerin, tansiyon ve ülser hastaların kullanılması önerilmez. Bu çayı hazırlamak için ısırgan otu 10-15 dakika kaynar suda demlenir. Ayrıca taze ısırgan otu yaprakları da yapılabilir. Günde 2 fincan içilebilir.

Ihlamur Çayı: Balgam söktürücü bitkilerden en önemlisi ıhlamur bitkisidir. Ihlamur insanı rahatlatır ve toksinlerden arındırır. Ihlamurun bileşenleri olarak flavonoitler içerir. Özellikle iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterir. Bu bileşenler sayesinde boğazı yumuşatır ve tahrişi önler. Ayrıca soğuk algınlığı rahatsızlığına iyi gelen bir bitki çayıdır. Ihlamur çayı için bir bardak su kaynatılır. İçerisine bir tutam çiçeği ile kaynatılır. Günde 3-4 fincan içilebilir.
" } ] }