{ "title": "Boğazda Balgam Birikmesi", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/bogazda-balgam-birikmesi.gif", "date": "21.01.2024 22:14:45", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Boğazda Balgam Birikmesi, 'Geniz akıntısı' şeklinde ifade de edilir. Mukus burun salgısına verilen isimdir. Burun ve sinüsler günde yarım kg kadar sümük üretir fakat mikroskopla görülebilen titrek siyalar bunu ritmik hareketlerle boğaza iter ve bir yandan salgılanırken bir yandan da hissetmeden bu salgı yutulur. Mukus, burun içini kaygan, ıslak tutar, temizler; solunan havayı nemlendirir ve içerisindeki yabancı maddeleri tutarak, mikroplarla savaşır. Mukus temizliği ve üretimi, kan damarları, sinir, kaslar, salgı bezleri, hormonlar ve silialar ile karışık bir şekilde düzenlenir. Boğazda mukus birikmesi hissi, aşırı miktarda ve kalın mukus ya da boğaz kaslarındaki bozukluklar veya yutma bozukluklarından kaynaklanabilir.

Salgılanmanın Bozulması
Yutma Bozuklukları

Yutma işlemi, kat ve sıvı gıdaların, ağızdan yemek borusuna kadar gitmesini sağlayan bir işlemdir. Ağız, boğaz ve yemek borusundaki kasların, birbirleri ile düzenli ilişkileri olması gerekir. Yutmada problem olması durumunda, sıvı veya katı gıdaların boğazda birikmesine yol açabilir ve buradan nefes borusuna, ses tellerinin bulunduğu bölgeye kaçarak, boğaz temizleme, öksürüğe ve seste boğluluk olmasına yol açabilir.
Yutma problemlerinde birçok etken neden olabilir. Bunlar;
Tedavi
Bazı kişilerde, geniz akıntısının nedeni bulunamaz. Düzeltilebilecek bir sorun bulunamazsa, salgının daha akışkan olmasına ve böylelikle daha kolay akıp kayması sağlanmaya çalışılır. Bu durum özellikle çok sıvı tüketmeyen yaşlılarda geçerlidir. Bu kişiler, günde minimum sekiz bardak su içmeli, idrar söktürücü ilaçlardan ve kahveden uzak durmalıdırlar.
Burun içinin iyice yıkanması, azalmış ya da kalınlaşmış salgının ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Bunun için özel olarak hazırlanmış solüsyonlar kullanılmalıdır.

" } ] }