{ "title": "Boğazda Balgam", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/bogazda-balgam.jpg", "date": "21.01.2024 10:09:07", "author": "Piruz", "article": [ { "article": "
Boğazda balgam, tek başına oluşan bir hastalık değildir. Solunum yollarında oluşan balgam, çeşitli renklerde ve yoğunluk da değil ise normal olarak karşılanabilir. Ancak renginde ve yoğunluğunda farklılıklar gözlenirse bir hastalığın habercisi olabilir. Siyah ve gri tonlarında oluşan balgam fazla dumana maruz kalmaktan ve hava kirliliğinden meydana gelir. Bilhassa balgamda kan meydana gelmiş ve renginde kırmızılık oluşmuş ise akciğerlerde meydana gelen bir hastalığın habercisi olabilir.

Boğazda balgam özellikle zatürree, bronşit ve tüberküloz gibi hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Kişilerde görülen balgam eğer şeffaf bir görünümde ise astım hastalığının tipik bir belirtisi olabilir. Kişilerde görülen bu şeffaf balgam oldukça yapışkan bir haldedir ve miktarı da oldukça fazladır. Aynı zamanda fazla sigara tüketen kişilerde de şeffaf balgam gözlenebilir.

Balgamın tedavisi için öncelikle kişilerde neden meydana geldiği ve hangi hastalığın habercisi olduğuna bakılmalıdır. Bununla birlikte, boğazda balgam şikâyetini azaltmak ve ortadan kaldırmak için çeşitli bitkilerden ve ilaçlardan faydalanılabilir.

Boğazda balgam için zencefil, meyan kökü, ısırgan otu ve ıhlamur oldukça iyi gelen bitkiler arasında ilk sırada yer almaktadır. Balgam söktürücü özelliği olan bu bitkilerin dışında üzüm suyu veya pekmezde tüketilebilir.

Ayrıca boğazdaki balgamın dışarı atılması için tere kürü tercih edilebilir. Terenin balgam söktürücü özelliğini bilmeyenimiz yoktur. Aynı zamanda terenin dışında öğütülmüş Antep fıstığı ile bal karıştırılmalı ve her gün 1 kaşık tüketilmelidir. Hem boğazdaki balgamın sökülmesi için hem de kuru öksürüğün giderilmesi için oldukça fayda sağlamaktadır.

Boğazda balgam olduğu dönemlerde fazla baharatlı ve acılı besinler tüketilmemelidir. Çok sıcak veya çok soğuk besinlerden de belli bir dönem uzak durulmak da fayda var. Fazla sıcak tüketilen içecek ve yiyecekler balgamın yoğunlaşıp, bakterilerin çoğalmasına yol açmaktadır. Hatta boğazda balgam olduğu zamanlarda tüketilen aşırı sıcak ve aşırı soğuk besinler başka hastalıklara da sebebiyet verebilir.

Bilhassa aşırı sıcak tüketilen besinler, boğazda tahribat sorununu artırır. Her şeyden önce boğazda balgam sorunu yaşayan kişilerin yiyecek tüketirken ısı kontrolü yapmalı ve bir uzmana danışılmalıdır.

Tedavi

İlk olarak boğazda balgama neden olan etken araştırılır. Ardından hasta da görülen balgamın türü için bir inceleme yapılır. Bunun için balgamın renk ve yoğunluk durumuna bakmak yeterli olacaktır. Akabinde hastanın balgamı ile ilgili sorunlarına göz atılır ve balgam yeşil, gri, sarı gibi tonlarda oluşuyor ise hastaya öncelik olarak 'ekspektoran' balgam söktürücü bir ilaç verilir. Eğer hastanın durumu sadece balgam söktürücüler ile geçecek gibi görünmüyorsa yanında antibiyotik ile tedavi önerilebilir.

Hastada görülen balgam şeffaf bir görünümde oluşuyor ise burada hastaya düşen tek şey günlük olarak içilen suyun miktarını artırmak ve bitkiler ile şifayı bulmak olacaktır. Genelde fazla sigara tüketen kişilerde, sabahları aç karnına çok fazla görülen bu balgam türü kişilerde kuru öksürüğe yol açıp yaşam kalitesini düşürüyor.
" } ] }