{ "title": "Kanlı Balgam", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/kanli-balgam.jpg", "date": "20.01.2024 15:35:20", "author": "Hind", "article": [ { "article": "
Kanlı balgam, boğmaca öksürüğü, şiddetli öksürük, bronşit, verem ve akciğer kanseri gibi hastalıklarda görülen balgam türleri arasında yer alır. Nedenleri oldukça fazla olduğundan, kanlı balgam çıkaran kişilerin incelenmesi ve buna uygun tedavi uygulanması gerekir. Kanlı balgam nedenleri arasında ilk sırayı bronş genişlemesi alır. Bakteri incelemesi ve göğüs filminin çekilmesi ile verem teşhisi konuluyorsa verem, bu tür balgamın sebepleri arasında yer alır. 40 yaşını aşan kişilerde bu tarz balgamın bronş kanserini düşündürmesi gerekir. Bu nedenler araştırıldıktan sonra, kişide bir sorun bulunmuyorsa, farklı nedenlerin varlığı araştırılır. Kişiye tam bir klinik muayene ve bronkoskopi yapılması nedenin ortaya çıkmasını sağlar. Hastaların az bir kesiminde herhangi bir belirtiye rastlanamaz. Bu durumda hastayı takip etme ihmal edilmemelidir. İlerleyen dönemde akciğer kanseri ya da akciğer veremi ortaya çıkabilir.

Kanlı balgam neden olur?

Verem: Bunun teşhis edilebilmesi için, hastada bir bulaşma öyküsü olması, geçmişinde geçirdiği birincil verem olması, durumunun bozulması, ateşin olmasıyla ilgili sorgulanması gerekir. Klinik muayenede ateş ve öksürük varlığı tespit edilmesi sonrasında, tomografi, radyografi gibi tamamlayıcı muayenelerinin yapılması gerekir. Günümüzde ender rastlansa da verem taraması yapılması uygun olacaktır. Birincil bir verem varlığında, geç bir lenf bezi bronş vereminde, iltihap olması halinde, verem kökenli olan bronş daralmalarında kanlı balgam görülebilir. 40 yaşın üzerindeki kişilerde kanlı balgam görülmesi kanseri düşündürmelidir. Bu hastalıkta az ve ender görülen ağaç çileği görünümünde kanlı balgam görülür. Bu rahatsızlıklarda kanlı balgam sabahları ve arka arkaya görülür. Ya tek başına ya da akciğer bronş iltihabı ile görülür. Şiddetli balgama, inatçı bir öksürük eşlik eder. Tamamlayıcı muayene olan röntgende akciğer dokusu ya da mediyastinde saydamsızlık, akciğer havalanma bozukluğu ve akciğer zarında sıvı birikmesi görülür. Bronkoskopi ile ur tespit edilerek, alınan parçadan biyopsi yapılır. Akciğerlerdeki yayılmalar kanlı balgamla tespit edilebilir.

Enfeksiyon kökenli akciğer hastalıkları: Bunlar kusma şeklinde balgamla olan akciğer apsesi, virüs ve bakteri kökenli akciğer rahatsızlıkları olabilir. Röntgen filminde üzerinde ince aydınlık bir hilal olan, yuvarlak saydamsızlık görülmesi teşhisi doğrular. Ayrıca verem basili taraması negatif çıkar. Kaburga kırıkları ve akciğerin yaralanması sonucunda da kanlı balgam görülebilir.

Bronş iltihapları: Röntgen filmi normal olduğunda, kanlı balgamın 2/3 sebebi bronş iltihabı çıkmaktadır. Bronş astımı, bronşa girmiş yabancı bir madde, bronşta mantar hastalıkları iltihaba neden olabilir. Bu durumda gelen kanlı balgamın siyahımsı olması ayırt edici özelliktir. Burada loğusalık, baldır yumuşaklığının azalması, kendiliğinden ağrı oluşması, yatağa bağlı olmak gibi hazırlayıcı etkenlerin varlığı araştırılır. Genç bir kadında görüldüyse, ikili kapak darlığı da araştırılmalıdır. Burada kanlı balgam efor sarf etme sırasında gelen kırmızı kanla belirlenir. Kalbin dinlenmesi sırasında anormal kalp atışlarının tespit edilmesi ve tamamlayıcı muayeneler sonrasında teşhis yapılmış olur.
" } ] }