{ "title": "Paslı Balgam", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/Pasli-Balgam-74.jpg", "date": "22.01.2024 01:47:27", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Paslı Balgam, Öksürük sırasında ağız yoluyla çıkarılan akciğer kaynaklı salgılar balgam olarak adlandırılır. Ağızdan her akıntı, boğazdan çıkarılan salgılar, geniz akıntısı, tükürük ve geğirme ile yemek borusundan gelen sıvı balgam olarak tanımlanmaz. Tek başına balgam bir hastalık değildir. Solunum yollarında balgamın bulunması normaldir. Balgam rahatsız edecek derecede fazlaysa ve rengi değişmişse bir hastalığın işareti olabilir. Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda balgamın renginin ve içeriğinin akciğer kaynaklı astım, zatürre, bronşit, tüberküloz, kanser gibi birçok hastalığın belirtisi olabileceğini göstermiştir. Balgamın rengiyle başlayan araştırma sonucu bireyin hastalığı teşhis edilebilmektedir.

Paslı balgam neyin habercisidir: Balgamın rengi hangi hastalıktan kaynaklandığını bulmakta önemlidir. Gri ve siyah renkte balgam sigara dumanı, hava kirliliği ve kömür tozu gibi nedenlerle oluşur. Kırmızı, kanlı balgam geliyorsa akciğerlerle ilgili ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Kronik bronşit, tüberküloz, zatürree gibi solunum yolu iltihaplarında sarı renkte balgam görülür. Şeffaf balgam astımın tipik özelliğidir. Bu balgam oldukça yapışkandır ve hasta balgamı atmakta zorlanır.

Sarı renkteki iltihaplı balgamın içinde kanın homojen biçimde dağılması balgama pas rengi verir. Bu pnömokok ismi verilen mikrobun sebep olduğu zatürreenin tipik bir belirtisidir. Akciğer kanserinde de paslı balgam görülmektedir.

Tedavi: Balgamla birlikte oluşan ya da görülen değişikliklerle ipuçları verebilir. Bir hastalık durumunda yalnızca balgamın rengiyle teşhis konamaz. Diğer belirtiler birlikte değişiklikler üzerinde yapılacak bir araştırma sonucu ortaya çıkan duruma göre bireye tedavi uygulanabilir.
" } ] }