{ "title": "Sigarayı Bıraktıktan Sonra Balgam", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/Sigarayi-Biraktiktan-Sonra-Balgam-54.jpg", "date": "19.01.2024 19:46:51", "author": "Handan özkahraman", "article": [ { "article": "Sigarayı bıraktıktan sonra balgam, çok eskilere dayanan sigara, kâğıda tütün sarılmayla birlikte 18. Yüzyılda İspanya'dan Amerika'ya geldiği söylenmektedir. 1800 yıllarında önce tütün yaprağına sarılmaya başlandı. Sonra kâğıda sarılarak içildi. İlk sigara fabrikası ise 1845 yılında Fransa'da kurulmuştur. Sigara tüketimi günümüze kadar o kadar çok gelişim göstermiştir ki, kişisel olarak tüketilenler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Sigara içmek psikolojik ve fizyolojik bir olaydır. Neredeyse bulaşıcı bir hastalık gibi kişiye geçmektedir. Sosyal ortamlarda daha çok bulunan kişiler, eğer etrafındakilerde sigara içiyorlarsa etkilenebilir ve sigara içmeye başlayabilirler. Sigara içen kişiler, uçakla, hiçbir problem yaşamadan 10 saat sigara içmeden yolculuk yapabilirler. Ama uçak iner inmez hemen sigara yakma isteği duyarlar. Çünkü kendilerini şartlandırmıştır.

Sigarayı bıraktıktan sonra balgam ve vücutta oluşan değişimler

Sigarayı bırakmak, kişinin en zor dönemlerinden birisidir. Çünkü balgamı atmak, kolay olmaz. Ama 1 yılı aşkın zaman içerisinde vücudumuz sağlığına kavuşmaya başlar. Vücudumuzda da pek çok değişiklikler olacaktır. Bunlardan birkaçını sıralamak gerekirse:
Sigarayı bıraktıktan sonra balgam, kişiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Uykuda da görülmekle birlikte en çok, sabah uyandıktan sonra görülür. Balgamın kolay kolay vücuttan atılmaması, kişiyi enerjisiz bırakır ve yorgun düşürür. Sabah balgamı genellikle beyaz ve koyu kıvamlı olur. Beyaz ve koyu balgamın çıkması, sigara içmeyen bir insana oranla normaldir. Çünkü sigara içmeyen kişilerde balgam hücreleri 1 ise sigara içenlerde balgam hücreleri 5 olabilmektedir. Balgamın gelmesinin iyi bir şey olmasıyla birlikte, boğazdan çıkarabilmekte çok zordur. Eğer balgam atmakta kişi zorlanıyorsa, kusturma yöntemine kadar gidebilir. Çünkü balgam ne kadar çok atılırsa, iyileşme süreci o kadar rahat ve kısa olur. Balgamın rengi eğer beyaz ise kişide hastalık olmadığını gösterir. Ama balgam sarı renkli ya da yeşil renkliyse, hastalık belirtisi olabilir. Doktora başvurmakta fayda vardır. Balgam gri renkte ise kişi gazlara maruz kalmıştır ve balgamla atıyor demektir. Kırmızı renkteyse balgam, tahriş olmaya bağlı olarak kanama vardır ve tekrar doktora başvurulmalıdır.
" } ] }