{ "title": "Tuzlu Balgam", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/Tuzlu-Balgam-75.gif", "date": "20.01.2024 10:15:38", "author": "Onur Özbinar", "article": [ { "article": "Tuzlu balgam, balgam akciğerlere trake borusuyla devamında da salgılanan bir salgı türüdür. Mukus olarak da bilinmektedir. Trake borusuna kaçmış olan toz gibi olan maddeleri kendine yapıştırmak ya da dışarıya atabilmek için de oluşmaktadır. Trake de 2 farklı hücre bulunmaktadır. Bunlardan birisi olan goblet hücresinde bu salgı meydana gelmektedir. Goblet hücrelerinin yanında bulunan silia adı erilen tüycüklerin olduğu hücreler tek yönde hareket edip salgıyı dışarıya atabilmektedir. Genellikle yapısı sudan oluşur ya da saydam renklidir. Bazı durumlarda da balgam iltihabı bir hal almaktadır. Bronşiyal astım ve bronşit gibi durumları da kapsayan bu halde yoğunluğu artarak renginin koyulaştığı görülmektedir. Makusun yoğunlaştığı dönemlerde silialar bunu dışarıya atmakta yetersiz kalmaktadır. Balgam çıkarmada sorun oluştuğu zaman öksürük meydana gelerek balgam dışarı atılmakla çalışılmaktadır. Bu durumlar da alınacak ilaçlarla balgamın yoğunluğunu azaltamaya çalışılmaktadır. Bol bir miktarda içilecek olan bir suda balgamın yoğunluğunu azaltmaktadır.

Balgam yoğunluğunu azaltmaya yarayan ilaçların özellikleri nelerdir?

Burada kullanılan ilaçların etken olan maddesi asetil sisteindir. Bu ilaçlar suya atılarak köpürtülür ve sonrasında da içilmektedir. Bası ilaçlar toz halinde bulunmaktadır. Bunlar yine suda çözündürülerek içilmelidir. İlaçların en önemli özelliğiyse mukolitik olmasıdır. Yani balgamın akışkanlığını sağlamaya yaramaktadır. İkinci özellikleri de eskpektoran olmalarıdır. Bu özellik de siliaların etkinliğini de arttırmaktadırlar. Üçüncü özellikleri de antioksidan yapıda olmalarıdır. Bu özellik de vücuda giren zararlı olan radikalleri de yakalayarak etkisiz hale getirmektedir. İlaçların son özelliği de etken madde olan asetil sistemin de vücuda girdiğinde gluatyona dönüşebilmesidir. Bu sayede de ilaçlar vücudu koruyabilecek etkiye sahip olabilirler. Buna da sitoprotekfit denilmektedir.

Balgam türleri nelerdir?

Sümüksü balgam: Pelte şeklinde berrak veya üzeri köpüklü olabilmektedir. Müzmin bronşit iltihaba neden olmadığında görülebilen bir balgam türüdür.

Cerahatli veya sümüksü balgam: Balgamın sümüksü yapı veya cerahatten oluşmaktadır. Rengi de bulanıktır. En çok ve sık sık görülen bir balgam türüdür. Bu durum da bronşitin mikrop aldığı veya tedaviye ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.

Cerahatli balgam: Balgamın tamamına yakını da cerahatten oluşmaktadır. Mikrobun türüne kadar da rengi sarı veya yeşil olmaktadırlar. Bronş genişlemesinde de zatürre, verem ya da müzmin bronşitte bu tür balgam görülmektedir. Bazı durumlarda da yapışkan olan balgam görülebilmektedir. Bu halde de göğüste dolguluk hissi vardır. Astım hastalarında bu tür bir balgam görülür. Bronşitte köpüklü veya yumuşak zatürre de koyu renk ve bazı yerleri de kanlıdır.

Kanlı balgam: Akciğer kanserinde, veremde, boğmaca ya da bronşitte kanlı balgam görülmektedir.

Siyah veya gri balgam: Kirli olan havayı soluyan kişilerde görülen bir balgam türüdür.

Yalancı balgam: Boğaz, burun, mide veya sinüslerden de gelen sümük kan ya da cerahat balgamla da karıştırılabilmektedir.
" } ] }