{ "title": "Yeni Doğan Bebekte Balgam Nasıl Atılır", "image": "https://www.balgamsokturucu.gen.tr/images/Yeni-Dogan-Bebekte-Balgam-Nasil-Atilir-21.gif", "date": "21.01.2024 10:16:59", "author": "Onur Özbinar", "article": [ { "article": "Yeni doğan bebekte balgam nasıl atılır, solunum sistemimizin ağzımızdan veya burnumuzdan başlayıp akciğerimizdeki hava keseceklerine kadar havayi ileten kısmının sürekli olarak nemli kalması gereklidir. Balgam aslında akciğerimizin ürettiği ya da herkeste olan fizyolojik bir salgıdır. Bazı hastalıklarda da balgam oluşumu artabilmektedir bazı hastalıklarda enfekte olup hastalıklara yol açabilmektedir. Balgam bebeklerde olur fakat bazı bebekler yutma fonksiyonlarını biraz daha geç yaşadıkları için ağızlarından dışarııya da tükürükleri akabilmektedir.

Bebeğimizde balgam olduğunu nasıl anlayabiliriz

Bebeklerde eğer herhangi bir hastalık nedeniyle balgam artışı varsa da bunu biz en iyi bebeğimizin nefesindeki hırıltıyla anlayabiliriz. Bebeğimizi kucağımıza aldığımızda nefes aldığında elimizi kaburga veya sırt kısmına koyarsak elimize bir titreşim gelmektedir. Eğer bebeğimizin öksürük tonu değiştiyse veya daha yaş ya da dolu dolu bir öksürük ortaya çıktıysa bebeğimizde balgam olduğunu anlarız. Fakat bazen hastalıklarla birlikte balgam miktarı arttıığı zaman dışarıdan hışıltı sesi gibi duyulma başlanır ve ıslık gibi bir ses gelmektedir. Böyle durumlarda zaten bebeğimizin ateşide yükselmeye, iştahı kaçmaya ve halsizleşmeye başlamış olduğunu görürsünüz. Böyle olan durumlarda ilk fırsatta hekime danışmak gerekmektedir.

Balgam bebeklerde hangi sıkıntılara sebep olur?

Bebeklerin akciğerinde de ciddi derecede balgam oluşması ya da bu balgamı atamıyor olması ciddi solunum güçlüklerinede sebep olabilmektedir. Bebekler hırlamaya başlar veya ilerleyen rahatsızlıklarda 8-9 ve 10 aylık bebeğimizin boğazından hırıltı gelmeye ve gögüsleri titremeye başlayabilmektedir nefes almakta da güçlük çekebilirsiniz. Bebekler böyle durumlarda tüm enerjisini nefes almak için kullandıktan sonra halsizlik başlayabilir ya da aynı zamanda iştahsızlık beslenmede bozukluk gibi sıkıntılara sebebiyet verebilmektedir. Böyle durumlarda sık sık söylediğiz gibi çocuk doktorumuzun uygun gördüğü ilaçları vererek bebeğimizi ilk fırsatta tedavi etmemiz gereklidir. Beslenme düzensizliği ve iştahsızlık bu dönemlerin en büyük sıkıntısıdır. Böyle durumlarda da anne kesinlikle ve zorla yedirmeye çalışmamaktadır. Aksi takdirde balgamı ya da hırıltısı olan 7, 8, 9, 10 aylık bebekler zorla verilen besinleri kusarak akciğerlerine kaçırıp zatürre olabilmektedirler. Balgamı olan bebeğimizi beslerken mutlaka bebeğin isteklerini göz önüne almak da gereklidir.
" } ] }